12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

    Ulusumuzun bağımsızlığına ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 101. yıldönümünün gururunu yaşarken Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz.

     

     

    Sebilürreşad dergisinde yayınlandı

    İstiklal Marşımızın kabulünün 101. yıl dönümünde, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. İstiklal Savaşı sırasında milli marş yazılması için Büyük Millet Meclisince bir yarışma açılmasına karar verildi. Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim 1920'de Hakimiyet-i Milliye gazetesinde 500 lira ödül verileceğini duyurdu. 23 Aralık 1920'ye kadar gönderilen 724 eserden hiçbiri milli heyecanı yansıtmakta yeterli bulunmadı. Ödül olduğu için Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, müsabakaya katılmadı. Akif, ödül almayacağı konusunda ikna edilince oturduğu Tacettin Dergahı'nda, herkesin sabırsızlıkla beklediği İstiklal Marşımızı, 10 gün içinde tamamladı. İstiklal Marşı, 17 Şubat 1921'de Sebilürreşad dergisinin ilk sayfasında "Kahraman Ordumuza" ithafıyla yayımlandı.

     

    İlk Hamdullah Suphi Tanrıöver okudu

    Meclis, 1 Mart 1921'de tarihi günlerinden birini yaşadı. İstiklal Marşı, ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Meclis kürsünden okundu. "Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" dizesinden son dizesine kadar yoğun alkış aldı.İstiklal Marşı'nı para için yazdığının düşünülmesinden endişe eden Akif, aynı dönemlerde ciddi maddi sıkıntı içinde olmasına rağmen kazandığı 500 liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklara iş öğreten Darülmesai'ye bağışladı.

     

    “Çünkü ben onu milletimin kalbine gömdüm”

    Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nı Safahat eserine koymayışının nedenini ise "Çünkü ben onu milletimin kalbine gömdüm." şeklinde açıkladı. Kurtuluş Savaşı ve zafer sonrası uzunca bir süre Mısır'da yaşayan ve orada Türkçe dersleri veren Ersoy, 17 Haziran 1936'da tedavi için İstanbul'a döndü. Mısır'dan hasta ve yorgun olarak dönen ve Abbas Halim Paşa'ya ait Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'nın dördüncü katındaki dairede kalan Ersoy, 27 Aralık 1936'da hayata gözlerini yumdu. İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği kabri, Edirnekapı Şehitliği'nde bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında 2018 Yılı Vefa Ödülü’ne layık görülen Akif, vatan şairi ve milli şair olarak da kalbimizde yerini koruyor.