19 Mayıs Atatürk’ ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Töreni Gerçekleştirildi

19 Mayıs Atatürk’ ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Töreni Gerçekleştirildi

    19 Mayıs Atatürk' ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla 18 Mayıs 2022 tarihinde Reyhan Konferans salonumuzda öğrencilerimizin, akademik ve idari kadromuzun katılımıyla "19 Mayıs Atatürk' ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı" töreni gerçekleştirildi.

     

    Tören, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve tüm şehitlerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

     

    Programda günün anlam ve önemi üzerine konuşmasını gerçekleştiren Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Kuşçu Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı milli mücadelemizin Türk tarihinde önemli dönüm noktalarından olduğuna dikkat çekti.

     

    "Vatanımızın Geleceği Gençlere Emanet"

    Doç. Dr. Ebru Kuşcu, “Ülkenin hemen hemen her yerinin Mondros Mütarekesi hükümlerine göre işgal edildiği, orduların terhis edildiği, silahlarına el konulduğu kısacası sonradan Nutuk’ta, Gençliğe Hitabe’de anlatacağı ağır ve olumsuz şartların içinde bir avuç milliyetçi, vatansever arkadaşı ile mücadeleye atılan Mustafa Kemal, Samsun'dan "milletin kendi azim ve kararlılığı ile kurtulabileceği" mesajını vermiştir. Bu mesaj, Türk milletinin yaşama iradesinin sembolü olmuştur. İngilizler daha İstanbul’dan ayrılmadan Kızkulesi açıklarında Bandırma Vapuru’nu aradıkları sırada yanındakilere; "Bunlar bizi Anadolu'ya silah ve cephane götürüyor sanıyorlar. Bilmiyorlar ki, biz Anadolu’ya yüreğimizi, beynimizi ve ülkülerimizi götürüyoruz." diyerek nasıl bir inanç adamı olduğunu göstermiştir.

     

    İşte bu nedenle 19 Mayıs 1919 Atatürk’ün Bandırma Vapuru’yla Anadolu’ya silah ve cephane getirdiği gün değil; özgürlük, bağımsızlık ve milli mücadele ruhunu Anadolu’daki cesur ve kararlı insanlarla buluşturduğu gündür. O halde bu denli zor koşullar altında kazanılan vatanımızı yürekten inandığı ve güvendiği gençlere emanet eden Mustafa Kemal’e bir vefa borcumuz var. O’nu doğru anlayarak ve O’nun “en büyük eserim” dediği Türkiye Cumhuriyeti’ni bilimle, sanatla, kültürle ve cumhuriyetin temel değerlerine olan bağlılığımızla ilelebet yaşatarak ona olan borcumuzu ödeyebileceğimize inanıyorum." dedi.

     

    27 Ekim 1913'te Sofya askeri ataşeliğine atanan Mustafa Kemal orada izlediği Aida adlı operadan çok etkilendiğine de değinen Doç. Dr. Ebru Kuşçu operadan bir kesit izleterek, Atatürk’ün ilginç bir sapmasından bahsetti.

     

    "Atatürk, Aida Operasını izledikten sonra kendisine refakat eden Bulgar Millet Meclisi üyesi Şakir Zümre Bey’e "Adamların Balkan Savaşı’nı niye kazandıklarını ve bizim neden kaybettiğimizi şimdi anladım. Opera bir tertip ve disiplin işidir." diyerek klasik bir askerin çok da dikkatini çekmeyecek sanat olgusunun, toplumların başarılı olması ve uygarlaşmasında ne denli önemli olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca "ben size hiçbir dogma bırakmıyorum" diyerek gençlere bilimsel düşünmenin bir toplumun refaha ulaşmasında ne denli önemli olduğunu savunmuştur." diye belirtti.

     

    Dans ve Plan Biruni Topluluğunun vals ve Hiphop dans gösterilerini sahnelenmesinin ardından tören sona erdi.