Akdeniz Diyeti Kolon Kanserini Önlüyor

Akdeniz Diyeti Kolon Kanserini Önlüyor

    Yaptığı başarılı çalışmalarla adından söz ettiren Biruni Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Yılmaz, kolon kanserinin teşhisinde erken tanının önemli olduğunu söyleyerek belirti versin vermesin herkesin 50 yaşından itibaren düzenli olarak taramaları yaptırması gerektiğini vurguladı.

    Biruni Üniversitesi Hastanesi bünyesinde bulunan hekimler, yaptıkları başarılı ameliyatlarla ve iyileştirdikleri hastalarla adlarından sıklıkla söz ettiriyor. Son günlerde pandemiyle birlikte pek çok hastada beslenme düzeniyle ilgili hastalıkların görüldüğüne dikkat çeken Biruni Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Yılmaz, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Akdeniz tipi beslenmenin pek çok hastalığı önlediğine vurgu yapan Prof. Dr. Barış Yılmaz bu konuda yapılmış araştırmalara değinerek şunları söyledi: “ABD, İngiltere ve İspanya'da yapılan uzun takipli araştırmaların sonucunda kolon kanseri gelişimini önleyen diyet tipinin Akdeniz tipi beslenme olduğunun saptandı” dedi.


    Tuz yerine de baharat
    Bol sebze ve meyvenin antioksidan yapısıyla kanser gelişimini azaltmaya yardımcı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Barış Yılmaz, 'Akdeniz mutfağında tereyağı ve margarin kullanılmaz, zeytinyağı oldukça fazla tüketilir; tuz yerine de baharat kullanılır. Her gün bol miktarda çiğ ve pişirilmiş sebze ile meyveler yenir. Haftada 5-6 porsiyon balık ve tavuk tüketilir. Kırmızı et ise ayda birkaç kez tüketilir' diye konuştu.


    Dışkı kontrolünün önemi
    Yeni bilimsel yayınların kolonoskopi taramalarının 50 yaştan itibaren yapılmasını önerdiğini söyleyen Prof. Dr. Barış Yılmaz şu bilgileri aktardı:
    'Kalın barsak kanserinden korunmanın diğer bir yolu da düzenli kontrollerimizi yaptırmaktır. Hiçbir şikayeti olmayan bireylerde 50 yaşında tarama başlamalı. Ailesinde kalın barsak kanseri olanlarda ise hastalık ortaya çıkış yaşından 10 yıl önce tarama başlamalıdır. Örneğin hastanın babasında kalın barsak kanseri tanısı 50 yaşında konmuşsa, oğluna 50 yaşında kolonoskopi yapılmalıdır. Ayrıca dışkıda karışık kan bulunması, tuvalet alışkanlığında değişme, istemsiz kilo kaybı ve sebebi bilinmeyen kansızlık alarm belirtileridir ve hemen kolonoskopi yapılmasını gerektirir.'


    Riski sıfırlamak mümkün
    Tarama amaçlı kolonoskopi, kolonda kanser öncülü olarak bulunan poliplerin (et benleri) saptanması ve bunların çıkarılması amacıyla yapılıyor. Zira bu poliplerin çıkarılmadığı takdirde 5-10 yıl içinde kalın bağırsak kanserine dönüşme ihtimalinin bulunduğunu hatırlatan Prof.Dr. Barış, 'Polipler çıkarılınca risk sıfırlanmış olur. Polip saptanmazsa 10 yıl tekrar kolonoskopi yapılması gerekmez. Ancak polip saptanan hastalar yeni polip çıkma ihtimaline karşın 2-3 yılda bir kolonoskopik takibe devam etmelidir' ifadelerini kullandı.

    Dengeli Spor Yapın
    Prof. Dr. Barış Yılmaz, kolon kanserinden korunmak için alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:
    'Akdeniz tipi beslenme uygulayın, fiziksel aktivitenizi artırın (günde yarım saat hafifçe terleten spor), bol su için (günde 2-3 litre), sigaradan ve alkolden uzak durun, 45 yaşından itibaren düzenli tarama yaptırın.”


    Prof. Dr. Barış Yılmaz Kimdir?
    1977 yılında Nevşehir’de doğan Prof. Dr. Barış Yılmaz, ilk-orta ve lise öğrenimini Nevşehir'de tamamladı. 1996 yılında Ankara Gazi Üniversitesi'nde Tıp Fakültesi eğitimine başlayan Yılmaz, 2003 yılında mezun oldu. 2003 yılında Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları bölümünü kazandı ve 2009 yılında ihtisasını tamamladı. 2009 yılında Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji yan dal ihtisasına başlayıp 2013 yılında mezun oldu. 2013-2015 Osmaniye Devlet Hastanesi, 2015-2019 Hitit Üniversitesi Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Gastroenteroloji uzmanı olarak çalıştı. Prof. Dr. Barış Yılmaz, Biruni Üniversitesi Hastanesinde çalışmalarını sürdürüyor. Bugüne kadar yaptığı çok sayıda girişimsel işlemlerle adından söz ettiren Prof. Dr. Barış Yılmaz, Gastroenteroloji olarak; yemek borusu hastalıkları ve belirtileri, mide hastalıkları ve belirtileri, ince bağırsak hastalıkları ve belirtileri, kalın bağırsak hastalıkları ve belirtileri, anüs hastalıkları ve belirtileri, karaciğer, safra yolu ve pankreas hastalıkları ve belirtileri tanı ve tedavilerini yapıyor.