Kış Mevsiminde Sürdürülebilir Besin Tüketimi

Kış Mevsiminde Sürdürülebilir Besin Tüketimi

    Mevsimlere ilişkin değişimi genç yaşlı hepimiz en derinden fark ediyoruz. Üstelik bu değişimde insanın etkisinin olduğu da kerelerce kanıtlanmıştır. Bu noktada beslenme bilim insanları olarak daha da önemli bulduğumuz nokta,  insan kaynaklı nedenlerin üçte birinin bizlerin diyet örüntüleri ve gıda üretiminin oluşturmasıdır. Bu nedenle çevreye etkileri daha az olduğu düşünülen diyet örüntülerinin daha fazla tercih edilmesi, iklim değişikliğinin önlenmesinde anahtar rol oynayabilir. Üstelik bu diyet örüntüleri özellikle akut ve kronik hastalıklar ile mücadelemizde bizleri çok daha üst düzeye taşıyacaktır.

     

    Tüm bireyler ve gelecek nesiller için sağlıklı yaşamın devamlılığını sağlayabilen diyetler hâlihazırda tanımlamıştır. Yapılan çalışmalar ile genellikle Akdeniz diyeti, lakto-ovo-vejetaryen ya da bitkisel kaynaklı diyetleri sürdürülebilir diyetler olarak kabul edilmiştir. Bu beslenme şekilleri aynı zamanda maliyet açısından da proteinin abartılı bir şekilde yüksek olduğu hayvansal kaynakların çok bulunduğu diyet türlerinden daha uygundur.

     

    Kış mevsimi de bizlere kurubaklagiller, lahanagiller, turpgiller, bal kabağı, kestane, elma, ayva, turunçgiller gibi birçok sebze ve meyveyi, yanı sıra beyaz etin “efendisi” olan balığı getirir. Geleneksel anlamda da temel kaynaklarından çıkıp gelmiş olan tarhana, bulgur, pekmez, pestil, meyve kuruları, badem, ceviz, fıstık ve nicesini bahşetmiş olan Anadolu ve Mezopotamya bölgesinin ürünleri kışın en doğru ve sürdürülebilir besinleridir. Geleceğin dünyasının nesillerini üretecek olan gençleri farkında kılmak bizlerin en önemli görevi diye düşünüyorum.

     

    Menülerin kişilere uygun porsiyonlarda -ne çok ne az- olmadan, et-balık-tavuk, kurubaklagil ve sebze yemeklerinin haftalık olarak dengeli bir şekilde ve besinlerin bol bulundukları aylarda tercih edilmesinin, sera gazı emisyonunu ciddi oranda azaltacağı bu kadar açıkken, sizlerin neyi ve/neleri tüketebileceğinizin farkında olarak beslenmenizi umuyoruz. Sizin torunlarınız için... Bizim torunlarımız için ise kendi ektiklerimizi biçiyoruz.