İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin Kabulünün 75'inci Yıl Dönümünde Filistin'de Olmak

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin Kabulünün 75'inci Yıl Dönümünde Filistin'de Olmak

    Biruni Üniversitesi tarafından 1 Aralık 2023 tarihinde saat 14.00’da “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin Kabulünün 75'inci Yıl Dönümünde Filistin’de Olmak” konulu program üzerine başta Türk Siyasetçi ve Gazeteci Resul Tosun olmak üzere basın, iş camiası, öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz Filistinli kardeşlerimiz için bir araya geldi. Kurumsal İletişim Direktörü Serpil BÖCEK’in sunumuyla başlayan program, saygı duruşuyla devam etti. Ardından Biruni Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 5.sınıf öğrencimiz İbrahim Taha Akıncı, Filistin Gazzede şehit olan kardeşlerimiz için Kuranı Kerim tilaveti gerçekleştirdi. 

    Türk Siyasetçi ve Gazeteci Resul TOSUN:

       Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Resul TOSUN, “Bütün dünya objektifleri gazzeye odaklanmış vaziyette ve maalesef büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. On binlerce kişinin ölümü ve yaralanması insanlığın gözleri önünde sergileniyor.” diyerek göz göre göre katliam yapıldığını ifade etti. Sözlerine devam eden TOSUN, “Meseleye sadece 7 Ekim tarihinden sonra bakarsak, meseleye sadece Gazze bağlamında bakarsak yanılgıya düşeriz. Meselenin özü Filistinlilerin işgale karşı direnişidir. İşgale karşı direniş en tabii insan hakkıdır.” sözleriyle büyük resme odaklanmamız gerektiğini söyledi. Konuşmasına Filistin’deki direnişin yakın geçmişine değinerek devam eden TOSUN, “ İşgale karşı direniş gösteren “Filistin Kurtuluş Örgütü” (FKÖ), din, dil, ırk ve siyasi görüş ayrımı yapmaksızın bir nevi şemsiye vazifesi görerek, Filistin’de işgale karşı, Filistin halkının özgürlüğünü savunmuştur. FKÖ ve üyelerinin direnişte pasifize olmaları üzerine ise halk FKÖ‘ye karşı soğumuş bunun üzerine ise İslami bir cihat örgütü olan HAMAS ortaya çıkmıştır.” dedi. Açıklamalarına, HAMAS’ın, Filistinlileri temsil etmediğini iddia edenlere yönelik olarak söylediği şu sözlerle devam ederek, “HAMAS, Filistin’in iktidar partisidir. 2006 yılında seçilerek tek başına iktidar partisi olmuştur. İsrail ve Batılılar sadece 7 Ekim Harekâtına dayanarak HAMAS’ı yargılamaktadırlar.” diyerek batının ikiyüzlülüğünü aktardı. Tosun, “HAMAS, bu meselenin imkân meselesi değil iman, irade ve sabır olduğunu bütün dünyaya ispat etmiştir. Dünya’ya gösterdiği en önemli şey ise insanlık vicdanını, Gazzeli ve Filistinlilerin yanında uyandırmasıdır.” şeklindeki sözleriyle yaşananların önemine vurgu yaptı. Konuşmasını Niyazi Yıldırım GENÇOSMANOĞLU’nun şu dizeleriyle noktaladı: 

     Allah Allah demeyince/ Güzel işler onabilmez/ Cümle sular buz kesilse/ Okyanuslar donabilmez/ Aşk bir özge ateştir ki/ Her ocakta yanabilmez/ Gönüldür aşkın ocağı/ Her kuş varıp konabilmez/ Varıp anda konan kuşa/Eti asla yenebilmez/ Vatan, bayrak, millet aşkı/ Üflemekle kopabilmez/ Eğer öyle sönebilse/ Dünya böyle dönebilmez/ Hak dilinden anlamayan/ Halka hizmet sunabilmez/ Devlet soylu küheylandır/ Muhannesler binebilmez/ Binebilir olsa eğer/ Mazlum ahı dinebilmez...

     

    Konuşmalarının ardından kendilerine Biruni Üniversitesi Rektörü Adnan YÜKSEL tarafından plaket takdim edildi. Program, Serpil Böcek tarafından okunan Şair Ahmet Nur’a ait “Gam Değil” şiir dinletisiyle devam etti. 

    Biruni Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan ÖMERUSTAOĞLU: 

       “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin Kabulünün 75'inci Yıl Dönümünde Filistin’de Olmak” konulu konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen ÖMERUSTAOĞLU, “Filistin meselesi bize ne? Diyemeyeceğimiz bir olaydır. Çünkü bu bölgenin fethi Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1516-1517 yıllarındadır. Bizim elimizden çıkışı ise 1917. Biz bu topraklara 400 sene boyunca egemen olmuş, huzurla bu coğrafyayı yönetmiştik.” diyerek, Osmanlı İmparatorluğu’nun aksine İsrail ve İngilizlerin Filistin topraklarına getirdikleri zulüm ve katliamları vurguladı. ÖMERUSTAOĞLU, “Bu mesele binlerce yıldır devam ediyor. 1096 yılından 1170 yılına dek toplamda 8 Haçlı Seferi düzenlendi. Şuan hepsi tekrar bir nevi Haçlı seferine çıkmış gibi Doğu Akdeniz’de toplanmışlardır.” şeklinde konuşarak, geçmişten günümüze değin Kudüs’ü ve Filistin’i hedeflediklerini ve bu amacın günümüzde de devam ettiğini vurguladı. ÖMERUSTAOĞLU, “Adaletsiz güç zalimdir, güçsüz adalet ise acizdir. Bütün mesele buradadır.” diyerek bu tür meselelerde güç ve adaletin olmazsa olmaz unsurlar olduğunu aktardı. ÖMERUSTAOĞLU, “Filistinliler için şafağın doğacağına inanıyorum” diyerek, Necip Fazıl KISAKÜREK’in “Zindandan Mehmed'e Mektup” adlı şiiriyle konuşmasını noktaladı.

    Biruni Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Adnan ÖMERUSTAOĞLU’na konuşmasının ardından Biruni Üniversitesi Rektörü Adnan YÜKSEL tarafından kendileri için hazırlanmış olan plaket takdim edildi. Serpil BÖCEK’in, “Savaşın bir an önce sonlandırılması, mazlumlara yapılan bu zulmün durdurulması en büyük temennimizdir.” sözleriyle program sona erdi.