Türkiye'de İlk Dünya'da 5'inci

Türkiye'de İlk Dünya'da 5'inci

    Biruni Üniversite Hastanesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Aort darlığında kullanılan TAVI yöntemini Aort yetmezliğinde kullandı.

     

       Türkiye’de ilk, dünyada 5’inci kez gerçekleştirilen bu işlemde yüksek riskli hastanın göğsü açılmadan ve kalbi durdurulmadan kasıktan kateter aracılığıyla müdahale edilerek aort kapağı değiştirildi. 

      

       Sakarya Adapazarı’nda yaşayan Servet BİLGİN, yaklaşık 4 yıl önce bir İstanbul ziyareti sırasında aniden rahatsızlandı. Hastaneye kaldırılan Bilgin’in aort damarı içeriden yırtılmıştı. Hızla müdahale edilmesi gerekiyordu, aile onayı şarttı fakat ailesi yanında yoktu. Vakit kaybedilirse hastanın hayatını kaybetme riski büyüktü. Prof. Dr. Murat UĞURLUCAN hastayı görünce, “Tüm sorumluluğu ben alıyorum” diyerek ameliyata aldı. Hasta başarılı bir operasyon sonrası hayata döndü.

     

       Aradan 4 yıl geçti. Servet BİLGİN’in kalbi bir kez daha yorgun düştü. Bu kez aort kapağı değiştirilmeliydi. Ancak göğüs kafesinin tekrar açılması riskliydi. TAVİ yöntemi normalde sık uygulanan bir yöntem olsa da bu durumdaki sadece 4 hastaya dünyada operasyon gerçekleştirilmişti. Biruni Üniversite Hastanesi, Prof. Dr. Murat Uğurlucan ve ekibi Türkiye’de ilk kez, dünyada ise 5’inci kez başarıyla bu operasyonu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Murat UĞURLUCAN, literatüre girmek için çalışma başlattıklarını da ifade etti. Servet BİLGİN ise Prof. Dr. Murat UĞURLUCAN’a minnettar olduğunu söyledi.      

                                                      

    Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat UĞURLUCAN, “TAVI yöntemi bugüne kadar aort darlığı tedavisinde kullanılıyordu. Biz ilk kez aort yetmezliğinde kullanmış olduk. TAVI’de hastanın göğsü açılmadan, kalbi durdurulmadan, kasıktan girerek kateter aracılığıyla aort kapağı değiştiriliyor.” diyerek yapılan tedavinin önemini belirtti.

     

    Biruni Üniversite Hastanesi, son teknoloji tedavi yöntemleri, alanında uzman hekim kadrosu ve 617 yatak kapasiteli yeni hastanesiyle, tıp literatürüne girecek çalışmalarını sürdürerek tedavi alanında çığır açmaya devam edecek.